Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Η ιστορία της ΕΨΑ ξεκινάει από το 1924, όταν η περιοχή του Πηλίου είχε πλεόνασμα λεμονιών. Εκείνη την εποχή, οι αδερφοί Κοσμαδόπουλοι, αργυραμοιβοί στο επάγγελμα, παρατηρώντας την αύξηση του αριθμού των λεμονατζίδικων και τη διακίνηση παραδοσιακής λεμονάδας από πλανόδιους μικροπωλητές, θέτουν σαν στόχο τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής αναψυκτικών. Ένας Γερμανός χημικός μηχανικός, εν ονόματι Όττο, προσκλήθηκε για να βοηθήσει στην παραγωγή της λεμονάδας. Από τότε γεννήθηκε η μυστική συνταγή που διατηρείται μέχρι σήμερα. Έτσι, η Εταιρεία Ψυγείων Αγριάς, μετέπειτα ΕΨΑ, άλλαξε αντικείμενο και από τη λειτουργία ψυγείων για διατήρηση φρούτων έγινε εταιρεία παραγωγής αναψυκτικών.

Στις σχεδόν εννέα δεκαετίες που πέρασαν από τότε έγιναν πολλά. Το 1937 η ΕΨΑ βραβεύεται με το "Χρυσούν Βραβείον Ποιότητος" στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το 1940 σχεδιάζεται το χαρακτηριστικό γυάλινο μπουκάλι που έμελλε να γίνει σήμα κατατεθέν της Βολιώτικής βιομηχανίας αναψυκτικών. Ενδιάμεσα, η εταιρεία έχει περάσει στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας και το 1969 εξαγοράζεται από του αδερφούς Μοσκαχλαϊδή και τον Νίκο Τσαούτο.
Σήμερα η ΕΨΑ παραμένει εγκατεστημένη στον ίδιο χώρο στην Αγριά του Βόλου, διαθέτοντας σύγχρονες γραμμές παραγωγής αναψυκτικών. Το κτίριο που τη στεγάζει είναι φτιαγμένο σε παραδοσιακό πηλιορείτικο ρυθμό και χάνεται ανάμεσα στα υπόλοιπα σπίτια της περιοχής. Το νερό που χρησιμοποιεί είναι πάντα το νερό της Αγριάς. Εφαρμόζει συστήματα ελέγχου ποιότητας ISO.



Η ιστορία της ΕΨΑ αρχίζει πολύ νωρίς και συνδέεται με τη βιομηχανική ανάπτυξη του Βόλου - από τα σημαντικά οικονομικά κέντρα του ελληνικού 20ού αιώνα - που αρχίζει ύστερα από την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας στο ελληνικό κράτος το 1881. Στοιχεία εμπορικής και βιομηχανικής ανάπτυξης παρατηρούνται από τα μέσα του 19ου αιώνα, αλλά από τις αρχές του 20ού αρχίζει η οικονομική απογείωση της περιοχής. Βιομηχανίες τροφίμων, μεταλλευτικές βιομηχανίες και μεταξουργεία είναι οι κυριότερες επιχειρήσεις - μαζί φυσικά με την ανάπτυξη του εμπορίου - που σκιαγραφούν τον πλήρη αστικό μετασχηματισμό της περιοχής του Βόλου.Η ιστορία της ΕΨΑ ξεκινάει από το 1924, όταν η περιοχή του Πηλίου είχε πλεόνασμα λεμονιών. Εκείνη την εποχή, οι αδερφοί Κοσμαδόπουλοι, αργυραμοιβοί στο επάγγελμα, παρατηρώντας την αύξηση του αριθμού των λεμονατζίδικων και τη διακίνηση παραδοσιακής λεμονάδας από πλανόδιους μικροπωλητές, θέτουν σαν στόχο τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής αναψυκτικών. Ένας Γερμανός χημικός μηχανικός, εν ονόματι Όττο, προσκλήθηκε για να βοηθήσει στην παραγωγή της λεμονάδας. Από τότε γεννήθηκε η μυστική συνταγή που διατηρείται μέχρι σήμερα. Έτσι, η Εταιρεία Ψυγείων Αγριάς, μετέπειτα ΕΨΑ, άλλαξε αντικείμενο. Από τη λειτουργία ψυγείων για διατήρηση φρούτων και την παραγωγή πάγου (το παγοποιείο λειτουργούσε μέχρι το 1969) έγινε εταιρεία παραγωγής αναψυκτικών. Παράλληλα, τροφοδοτούσε με ρεύμα όλη τη γύρω περιοχή. - See more at: http://www.ellines.com/epixeiro/5753-mia-istoria-drosias/#sthash.1KToL5dZ.dpuf

Διαβάστε περισσότερα: http://www.ellines.com/epixeiro/5753-mia-istoria-drosias/
Copyright © Ellines.com