Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Eφηβεία και καταχρήσεις.


 Μετά από μια μικρή έρευνα ανάμεσα στα παιδιά του σχολείου μου
έμαθα οτι το 80% των μαθητών δεν έχει κάνει χρήση επικίνδυνων για την υγεία ουσιών όπως τσιγάρα η ναρκωτικά.
Λιγιστοί μαθητές παραδέχθηκαν οτι καπνίζουν και οτι το ξεκίνησαν λόγω επορροής της παρέας που τους έπεισε λέγοντάς τους πως άμα δεν καπνίζεις είσαι "φλούφλης" και "φυτό".Έτσι όλα άρχισαν με ένα τσιγαράκι ,μετά άλλο ένα και έτσι τους δημιουργήθηκε εθισμός. Ένα άλλο παιδί μου έιπε πως ένιωθε παραμελημένο και κατέφυγε στο κάπνισμα που δεν μπορεί πλέον να σταματήσει .Του πρότεινα να απευθυνθεί σε κάποιον καθηγητή η στους  γονείς του για βοήθεια όμως φοβάται την κριτική.
Παιδιά, μην καταφεύγετε σε ουσίες για να αντιμετωπίσετε τα προβλήματά σας. Βρείτε κάτι δημιουργικό να κάνετε.
Και μεις οι υπόλοιποι ,πρέπει νε βοηθήσουμε τους συμμαθητές μας και όχι να χλευάζουμε. Ας τους μιλήσουμε, να τους ενημερώσουμε .Μια τέτοια κίνηση από μέρους μας μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός συμμαθητή μας.
     Ελπίζω σ'ένα καλύτερο μέλλον.
                                                                     Ανώνυμος.

Νόμπελ Ειρήνης στην Πακιστανή Μαλάλα και τον Ινδό ακτιβιστή Σατιάρτι

Νόμπελ Ειρήνης στην Πακιστανή Μαλάλα και τον Ινδό ακτιβιστή Σατιάρτι
Η Πακιστανή μαθήτρια-ακτιβίστρια Μαλάλα Γιουσαφτζάι και ο Ινδός ακτιβιστής Κάιλας Σατιάρτι, τιμήθηκαν με το φετινό Νόμπελ Ειρήνης «για τον αγώνα τους ενάντια στην καταπίεση των παιδιών και των νέων ανθρώπων και υπέρ του δικαιώματος όλων των παιδιών στην εκπαίδευση» όπως αναφέρει η ακαδημία στην ανακοίνωσή της.

«Τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο και να μην γίνονται αντικείμενα οικονομικής εκμετάλλευσης», τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής η οποία υπογράμμισε το γεγονός ότι ένας ινδουιστής και μια μουσουλμάνα, ενώνονται σ” ένα κοινό αγώνα για την εκπαίδευση και κατά του εξτρεμισμού.
Η 17χρονη σήμερα Μαλάλα, η νεότερη νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης, εδώ και χρόνια αγωνίζεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση, εξαιτίας του οποίου έγινε στόχος απόπειρας δολοφονίας που παραλίγο να της κοστίσει τη ζωή πριν από δύο χρόνια, στις 9 Οκτωβρίου 2012, όταν πυροβολήθηκε στο κεφάλι από Ταλιμπάν, ενώ επέστρεφε σπίτι της στο Πακιστάν, με σχολικό λεωφορείο.
Αφορμή για την επίθεση ήταν κείμενο που η μαθήτρια είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο, στο οποίο κατέκρινε την ερμηνεία του Ισλάμ από τους Ταλιμπάν που έχει ως αποτέλεσμα την περιορισμένη πρόσβαση των κοριτσιών στην εκπαίδευση.
Το νεαρό κορίτσι είχε μεταφερθεί εσπευσμένα στο Μπέρμινγχαμ της Βρετανίας όπου υποβλήθηκε σε επέμβαση για να σωθεί η ζωή της και πλέον διαμένει στην βρετανική πόλη με τον πατέρα της.

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

ΦΙΛΙΑ και Εφηβεία
 Μια από τις πιο σημαντικές σχέσεις των ανθρώπων είναι η φιλία! Πιο συγκεκριμένα,για τους έφηβους οι φίλοι είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους, αφού με τους ίδιους περνάνε αξέχαστες στιγμές που θα τις θυμούνται μέχρι τα βαθιά τους γεράματα!! Κύρια χαρακτηριστικά της φιλίας πρέπει είναι η αγάπη,η ειλικρίνεια,η συμπόνια,η κατανόηση και φυσικά η εμπιστοσύνη και η αλληλοβοήθεια!! Στην πραγματική φιλία δεν πρέπει να υπάρχει σε καμία περίπτωση η ζήλια και ο ανταγωνισμός.

  Οι έφηβοι περνούν ατελείωτες ώρες μεταξύ τους κάνοντας πολλά πράγματα, από τα πιο απλά μέχρι τα  πιο εξωπραγματικά. Αρχικά, ένα από τα πιο συνηθισμένα είναι να συζητούν ώρες ατελείωτες για το πως πέρασαν την μέρα τους, ενώ ίσως να ήταν μαζί την προηγούμενη ώρα. Επιπλέον, κάτι που συνηθίζουν να κάνουν είναι να μοιράζονται τα μυστικά τους, τα προβλήματα που τους απασχολούν, τα όνειρά καθώς και τις αντιλήψεις τους για την ζωή! Οι φίλοι μεταξύ τους αισθάνονται άνετα,δεν διστάζουν να εκφράζονται ελεύθερα και να λένε την γνώμη τους ώστε να προστατέψουν ο ένας τον άλλον από κάθε είδους κριτική.
  Εμείς σας ευχόμαστε να περνάτε την κάθε στιγμή με την παρέα σας όσο καλύτερα μπορείτε!! 
                                         ΑΝΝΑ ΤΣΙΜΠΡΙΔΗ- ΚΕΛΛΥ ΚΩΤΟΥΛΑ 
 

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015



Φιλία


Οι φιλίες είναι γεγονός ότι αποτελούν ένα σημαντικό και αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Είναι γνωστό ακόμα ότι η φιλία δεν είναι μια εύκολη ή απλή υπόθεση. Για πολλούς ανθρώπους το να κάνουν ή να διατηρούν φίλους είναι δύσκολο. Το να έχει κάποιος αληθινούς φίλους, είναι μεγάλη υπόθεση.Είναι και πολύ δύσκολο ειδικότερα στις μέρες μας να βρεις αληθινούς φίλους. Πότε όμως είναι μια φιλία αληθινή, προορισμένη να αντέξει στις τρικυμίες του χρόνου, και πότε είναι απλά και μόνο μια "παρέα", που σήμερα είναι και αύριο δε θα είναι; Το βασικό που πρέπει κάποιος να κοιτάξει για να διαχωρίσει αυτές τις δύο καταστάσεις, είναι τα κίνητρα. Σε μια αληθινή φιλία, βρίσκομαι μαζί με τον άλλο άνθρωπο για να μοιραστούμε την ίδια τη ζωή, τις χαρές και τις λύπες της. Ο αληθινός φίλος είναι συνοδοιπόρος μου, όχι μόνο στις εύκολες και ευχάριστες στιγμές, αλλά επίσης στις αναπόφευκτες περιόδους θλίψης και δυσκολίας.Μπορούν να σε παρηγορήσουν στις δύσκολες στιγμές αλλά και να είναι δίπλα σου και στις ευχάριστες στιγμές. Σε μια γνήσια φιλία υπάρχει ο αμοιβαίος σεβασμός, ώστε να υπάρχει ώρα και χώρος για να εκφραστούν όλοι. Είναι όμως παράλληλα έτοιμος να σεβαστεί τις επιλογές μας, έστω και αν διαφωνεί, χωρίς να φύγει από το πλευρό μας. Αντιθέτως όταν μιλάμε για "σκέτη παρέα" τα κίνητρα είναι διαφορετικά. Εδώ δε συναντιόμαστε για να μοιραστούμε τη ζωή στην ολότητά της, αλλά μόνο για να ευχαριστηθούμε κάποια συγκεκριμένα πράγματα, πρόσκαιρα πράγματα, που τυγχάνει να μας αρέσουν και των δύο.

Η σημασία και ο ρόλος των φίλων στην εφηβεία

 Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και γίνονται πιο ανεξάρτητα από τους γονείς τους, ξεκινούν να εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από τους φίλους τους για να δεχτούν συναισθηματική στήριξη, να δοκιμάσουν καινούριες αξίες και για να διαμορφώσουν την ταυτότητά τους. Για να αποδεχτεί ο έφηβος την ταυτότητά του, θα πρέπει να νιώθει αποδεκτός και αρεστός από τους άλλους.
 Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, η σημαντικότητα των φίλων παρουσιάζει αλματώδη αύξηση. Οι έφηβοι αναζητούν υποστήριξη από άλλους για να αντιμετωπίσουν τις σωματικές, συναισθηματικές και κοινωνικές αλλαγές που βιώνουν, και είναι πιο πιθανό να την αναζητήσουν σε ομάδες συνομηλίκων. Αυτό γίνεται εύκολα κατανοητό αν σκεφτούμε πως οι εμπειρίες τους και τα βιώματά τους είναι κοινά.

Η επιρροή των φίλων…
 Οι βιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εφηβικής ηλικίας, όπως επίσης και οι κοινωνικές αλλαγές που σχετίζονται με τη μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο και στο λύκειο, απαιτούν παρατεταμένη ψυχολογική προσαρμογή. Ο βασικός και κύριος στόχος των εφήβων είναι να ανήκουν και να γίνονται αποδεκτοί από μία ομάδα συνομηλίκων που θα τους βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία. Αυτός είναι ο λόγος που η επιρροή των φίλων έχει τεράστια σημασία στις εμπειρίες και στα ενδιαφέροντα της εφηβικής ηλικίας.
Η κοινωνική επιρροή και η πίεση από ομάδες συνομηλίκων μπορεί να είναι θετική και να ευνοεί την ανάπτυξη των εφήβων. Για παράδειγμα, μπορεί να επηρεαστούν για να γίνουν πιο διεκδικητικοί, να δοκιμάσουν νέες δραστηριότητες ή να συμμετέχουν περισσότερο στο σχολείο. Από την άλλη πλευρά μπορεί να είναι αρνητική και να οδηγήσει σε συμπεριφορές όπως κατάχρηση ουσιών, κάπνισμα, επιπόλαιη σεξουαλική δραστηριότητα.


Ο ρόλος των γονιών…
Οι γονείς μπορεί να ανησυχούν ότι το παιδί τους επηρεάζεται υπερβολικά από τους φίλους του ή να νιώθουν πως ξεπουλά τις αξίες του (ή τις δικές τους) για να ταιριάξει στην ομάδα των φίλων. Αξίζει όμως να θυμούνται πως πέρα από την επιρροή των φίλων, ο έφηβος συνεχίζει και επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από την οικογένειά του και μάλιστα σε μακροπρόθεσμο χρόνο.
Οι γονείς πρέπει να προσπαθήσουν να διατηρήσουν ανοιχτή την επικοινωνία με τους εφήβους και να παραμείνουν συνδεδεμένοι με αυτούς. Η ανοιχτή επικοινωνία θα βοηθήσει τα παιδιά να αισθάνονται άνετα να μιλήσουν με τους γονείς για πράγματα που τους κάνουν να νιώθουν πίεση ή άβολα. Επιπλέον η ανοιχτή επικοινωνία μπορεί να βοηθήσει να διδαχτούν οι έφηβοι τρόπους άρνησης όταν πιέζονται να κάνουν κάτι που δεν θέλουν
                                                                                      Aρετή Βαλασσά

   ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ -ΓΟΝΕΙΣ ΣΕ ΚΡΙΣΗ


Κατά τη διάρκεια της εφηβείας οι γονείς παρατηρούν διάφορες αλλαγές στην συμπεριφορά των παιδιών τους.Οι έφηβοι δεν αντέχουν τις παρατηρήσεις των γονιών τους και συνέχεια αντιδρούν.
Άλλοτε παραμελούν τα μαθήματά τους και δεν δέχονται παρατηρήσεις από τους καθηγητές.Οι γονείς συχνά νιώθουν ανήμποροι να βοηθήσουν το παιδί τους.
Καλό θα ήταν ,αυτή την περίοδο , οι γονείς να δείχνουν αγάπη στα παιδιά τους , να τα υποστηρίζουν και ,τέλος ,να βάζουν κάποια όρια ώστε τα παιδιά να μη ξεφεύγουν.Πρέπει να προσπαθούν να είναι φίλοι με τα παιδιά τους για να μπορούν να επικοινωνούν καλύτερα.
                                                Αθηνά Μπλάτσα -Δανάη Πατρικίου

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

     
Eγώ και οι καθηγητές μου.

Ένας καθηγητής πρέπει να στηρίζει τους μαθητές του,να τους βοηθά να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες τους και να τους ενθαρρύνει ώστε να γίνουν καλύτεροι .Κάποιοι καθηγητές δυστυχώς δεν δίνουν σημασία στα πιο αδύνατα παιδιά και κάνουν μάθημα με τα υπόλοιπα.Κάποιοι άλλοι κάνουν διακρίσεις μεταξύ καλών και κακών μαθητών.Οι καθηγητές πρέπει να παρακινούν τους μαθητές να παρακολουθούν το μάθημα και να είναι ήσυχοι.
Από την άλλη πλευρά,τα παιδιά πρέπει να συμπεριφέρονται με σεβασμό στους καθηγητές .

Ο μέτριος δάσκαλος λέει
Ο καλός δάσκαλος εξηγεί
Ο ανώτερος δάσκαλος αποδεικνύει
Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει.
                                    Χριστίνα  Μπαντή

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015


    Ρωτήσαμε 40 μαθητές του σχολείου μας αν είναι ευχαριστημένοι από τη σχέση τους με τους καθηγητές και να το αποτέλεσμα.



Μαρία Οκριασβίλη.

Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

                                                                                        ΕΓΩ ΚΑΙ Η ΕΦΗΒΕΙΑ ΜΟΥ










Όπως ξέρετε όλα τα παιδάκια κάποια στιγμή μεγαλώνουν, ωριμάζουν και μπαίνουν στην εφηβεία!!! Σ ’αυτήν την περίοδο της ζωής τους όλα τους ΦΤΑΙΝΕ!! Ακόμα και το παραμικρό τόσο δα μικρούλι λάθος να κάνει κάποιος, αμέσως να πέσουν να τον φάνε.
Το πιο συνηθισμένο θέμα που απασχολεί τους εφήβους είναι η εξωτερική τους εμφάνιση, καθώς τα κοριτσάκια θέλουν να δείχνουν όμορφα, αλλά και τα αγοράκια με την σειρά τους δεν πάνε πίσω (υπάρχουν και εξαιρέσεις). Κατά την γνώμη μου, δεν πιστεύω πως πρέπει να είμαστε υπερβολικοί με την εμφάνισή μας. Πρέπει να την αποδεχτούμε και να της δίνουμε λίγη προσοχή , για να μην είμαστε σαν το «λέτσο»!
Μερικά παιδιά έχουν υπερβολικό άγχος για τους βαθμούς τους. Πιστεύω πως δεν είμαι το νούμερο ένα παράδειγμα για να κάνω υποδείξεις αλλά τα πιστεύω μου θα τα πω και θα τα υποστηρίξω με επιχειρήματα. Συνήθως ένα παιδί που την ώρα του μαθήματος είναι στον «κόσμο» του, δηλαδή μη συγκεντρωμένο στον δάσκαλο για τον α-β λόγο ,ξέρει πως η βαθμολογία του θα είναι χαμηλή παρόλο που προσπαθεί να το προσπεράσει και να πει στον εαυτό του ότι θα τα πάει καλά. Αν προσπαθήσει να γίνει καλύερο όμως θα τα καταφέρει και δεν θα έχει άγχος.
Τελικά η εφηβεία είναι η πιο ωραία περίοδος της ζωής μας και πρέπει να κάνουμε τις τρέλες μας τώρα που μπορούμε, γιατί θα φθάσει καιρός που θα πείτε «γιατί ……»!!!


ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!!!!!!!
Μαρία Ρίλου