Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

         Tι είναι Aυτοεκτίμηση;

Η αυτοεκτίμηση είναι η αίσθηση που έχουμε για την προσωπική μας αξία. Είναι ο βαθμός στον οποίο μας αρέσει ο εαυτός μας και τον εκτιμούμε.Χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να σημαίνει συνεχή αυτο-αμφισβήτηση και αυτοκριτική, κοινωνικό άγχος και απομόνωση, καταπιεσμένο θυμό, μοναξιά, ίσως και ντροπή.
Όταν έχω αυτοεκτίμηση, αναγνωρίζω την προσωπική μου αξία, αγαπώ τον εαυτό μου και παραδέχομαι (εκτιμώ) αυτό που είμαι και αυτό που κάνω. Σχεδόν οτιδήποτε σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε, κάνουμε ή λέμε στον εαυτό μας ή για τον εαυτό μας με ευγενικό, στοργικό και θετικό τρόπο, υπάγεται στην κατηγορία της αυτοεκτίμησης.
Μερικά παραδείγματα αυτοεκτίμησης είναι να:
· γιορτάζουμε την επιτυχία μας.
· μιλάμε για τον εαυτό μας με θετικό τρόπο.
· δεχόμαστε κομπλιμέντα με ευχαρίστηση και ευκολία.
· συγχωρούμε τον εαυτό μας για λάθη που κάναμε.
· φροντίζουμε τον εαυτό μας σωματικά, συναισθηματικά, πνευματικά.

Τα συστατικά της αυτοεκτίμησης
Εκτιμώ σημαίνει αναγνωρίζω την ποιότητα, την αξία και τη σημαντικότητα ενός ανθρώπου ή ενός πράγματος.
Η εκτίμηση για τον εαυτό μας και για τους άλλους έρχεται από την πεποίθηση ότι – όλοι οι άνθρωποι - διαθέτουμε αξιαγάπητα στοιχεία χαρακτήρα και ότι κάθε άνθρωπος έχει ιδιαίτερα ταλέντα, ικανότητες, μοναδικότητα και αξία στη ζωή. Έχει να κάνει με το πόσο θεωρούμε τον εαυτό μας αρεστό και αξιαγάπητο.
Αν στη ζωή μας κάποιοι εχθρικοί ή πολύ επικριτικοί άνθρωποι μας πέρασαν την ιδέα ότι δεν είμαστε αγαπητοί ή αρεστοί, τότε πιθανά να μην μπορούμε να εκτιμήσουμε πλήρως τα ταλέντα, τις ικανότητες και τα θετικά μας στοιχεία ή σαν αντίδραση να θεωρούμε ότι είμαστε πολύ καλοί και δεν υπάρχει περιθώριο βελτίωσης ούτε θα ‘πρεπε να μας κριτικάρουν οι άλλοι.



Από το site της ψυχοθεραπεύτριας Παναγιώτας Κυπραίου.