Η
ομάδα του Blog μας
επισκέφτηκε το τοπικό εργοστάσιο γάλακτος Ε.ΒΟΛ. (Ένωση Βόλου). Εκεί
συναντήσαμε την κυρία Λαϊνά Ιωάννα, υπεύθυνη του τμήματος ελέγχου του χημείου,
η οποία μας ξενάγησε και κάποια μέρη του εργοστασίου και μας πληροφόρησε για
αυτό!
Το
εργοστάσιο Ε.ΒΟΛ. ιδρύθηκε το 1952 από τοπικούς παραγωγούς και μέχρι σήμερα
αυτή η βιομηχανία ανήκει σε όλους τους
παραγωγούς γιατί δεν μετράει το κεφάλαιο. Όμως, όλα άρχισαν από την έξαρση του
μελιταίου πυρετού , που προερχόταν από το γάλα και το κρέας των ζώων. Αυτός ο πυρετός
προκαλούσε πολλές αρρώστιες στους ανθρώπους (λόγω της βουρκέλας που υπήρχε στο
γάλα των ζώων δίχως παστερίωση). Έπρεπε να δοθεί μια λύση καθώς το γάλα πρέπει
να φτάνει στα χέρια των καταναλωτών παστεριωμένο. Έτσι η πολιτεία έβγαλε ένα
νόμο κατά τον οποίο έπρεπε οποιοδήποτε
γάλα πριν φτάσει στον καταναλωτή να παστεριώνεται… και έτσι έγιναν όλοι οι
κτηνοτρόφοι μια ένωση η οποία υπάρχει μέχρι και σήμερα!!!
Σήμερα
,πλέον, το εργοστάσιο παραλαμβάνει 35 τόνους γάλα ( γίδινο ,αγελαδινό ,πρόβειο)
καθημερινά. Την ίδια μέρα που παραλαμβάνουνε το γάλα από τους παραγωγούς
αρμεγμένο, το επεξεργάζονται και την επόμενη μέρα είναι στα χέρια μας φρέσκο
γάλα. Λέμε φρέσκο γιατί οι ανάγκες γάλακτος ολόκληρης της Ελλάδος είναι
1.200.000 τόνοι γάλακτος και οι Έλληνες παραγωγοί διαθέτουν μόνο 600.000
τόνους. Είναι αντιληπτό ότι το υπόλοιπο γάλα έρχεται από το εξωτερικό είτε σε
μορφή παγοκολόνας, σκόνης, κρέμας, λίπους καθώς και ήδη συσκευασμένο (φαινόμενο
των τελευταίων 10 χρόνων).
Σκοπός
του συνεταιρισμού αυτού δεν είναι να έχει πολλά κέρδη αλλά να στηρίζει και τους
τοπικούς κτηνοτρόφους παραγωγούς. Επίσης , η διαφορά ποιότητας του γάλακτος
αυτής της Ένωσης Βόλου (σε σύγκριση με άλλα γάλατα) είναι ένας στόχος τους
καθώς δίνουν γνήσιο, φρέσκο γάλα και αυτό θέλουν να το αντιληφθεί όλος ο κόσμος!
Ιωάννα Μπαζάκα